Sötsur sås

  • Ingredienser:
  •  Ca 4 hackade, mellanstora, färska champinjoner (bitarna skall vara ungefär lika stora som gröna ärtor)
  • 50 g små, fina, gröna ärtor (frysta är bäst. Inte konserv)
  • 2,5 tsk Maizena löst i 2 msk vatten
  • 4 msk ris- eller vitvinsvinäger
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk tomatketchup (helst Heinz)
  • 1 tsk salt
  • 1½ tsk mörk sojasås
  • ½ msk risvin eller halvtorr sherry (Amontilado)
  • 2,5 dl vatten
  • 4 msk matolja
  • 1 stor, finhackad vitlöksklyfta
  • 1 liten, gul lök, skuren i små tärningar
  • 50 g tärnade bambuskott (helst hela som man tärnar själv. Man strävar efter att få alla ingredienser lika stora)Arbetsgång:
    1. Blanda ihop Maizena, socker, vinäger, ketchup, salt, sojasås, vin och vatten i en bunke.
    2. Hetta upp en stekpanna eller wok tills den ryker. Häll i matoljan och fördela över pannan.
    3. Tillsätt vitlök och lök och stek under ständig omröring i 1 minut.
    4. Tillsätt champinjoner, ärter och bambuskott.
    5. Rör om i vätskeblandningen i bunken ordentligt och häll den i pannan.
    6. Låt allt koka upp och rör oavbrutet tills det tjocknar.

    Servera gärna till friterade kinesiska rätter eller grillad kyckling med ris

Etiketter:,